I dag ble Ethena tatt opp på land og står nå trygt plassert og klar for vintersøvnen sin. Siden Ethena er en mahognybåt er det helt avgjørende at hun kommer på land tidlig nok, for å få ut så mye fukt som mulig før frosten kommer.

Vi har planlagt dette en stund, og i år gikk alt etter planen. Vi kjørte for motor fra sommer marina over for å hente jolla, som ligger på bøya vår. Den hadde ikke vært brukt på en stund av oss, men måkene derimot. Jolla var full av måkeekskrementer, ikke bra her ble det ekstra arbeid.

Vel inne ved vinteropplaget laget vi lettvint middag ombord før nedrigging startet. Vi gjorde dette i fjor høst for første gang, så denne gangen visste vi hva som skulle gjøres. Siden vi har en 12 m. lang tremast er det ikke snakk om annet enn at den skal av for vinteren, mastekrana var bestilt og alt gikk som smurt. Vi møter alltid folk og det blir alltid båtprat, så vi er godt fornøyd med at hele nedrigg og demontering av mast kun tok tre timer. Det som tok tid var å flytte båten over fjorden og å kjøre å hente bukker og få disse på plass før båten løftes på land.

084

I år er vi ikke helt fornøyd, fordi vi ikke fikk snakket oss til god nok plass bak og foran båten. Vi vil gjerne ha båthuset montert og da trenger vi litt ekstra plass i baug og hekk, samt på sidene, men men. Båtopplagsfolkene vil ha plass til flest mulig båter og man får det ikke alltid som vi vil.

Som vi har lært, gjelder det å vaske båten umiddelbart, da glir alt lett av, vi bruker ren svamp og rent vann. Ikke noe skaft og redskap. Fordelen er at vi sikrer oss å ikke rive opp trefibre, som høytrykk spyling ville gjort og vi får av minst mulig bunnstoff. Det sliter mindre på båten og gir betydelig mindre arbeid til våren. Det tok oss en halvtime, altså ikke noe å snakke om.

Til helgen skal båten ryddes og tømmes, og klargjøres for høsten. Vi planlegger å gå grundig over båten for å se hva som må og bør gjøres (og ikke minst hva vi har lyst til å gjøre) Vi har lært at det er mer som kan gjøres om høsten, enn det vi trodde. Vi kommer til å gjøre mer i høst, for å spare tid til våren. Å fordele kostnadene utover flere månedslønner er selvsagt lettere. Å spre arbeidet over lengre tid er heller ikke å forakte.

Geir

Reklamer